Selecteer een pagina

Glas-in-lood

85 jaar atelier voor glas-in-lood

Het is nog steeds een ambacht

Interview met Marco Zantman; glas-in-loodspecialist bij Glashandel Zantman

Als klein jochie keek ik al mee met hoe opa, papa en mijn oom(s) glas-in-lood zetten. En ik was altijd weer onder de indruk van hoe mooi het werd. Al snel deed ik af en toe vakantiewerk bij mijn vader en na een tijdje mocht ik meedoen met het echte werk. Nog steeds werk ik bij het bedrijf van mijn vader. Mijn broer Martin heeft het inmiddels overgenomen. We zijn een echt familiebedrijf.

Trends in de glasindustrie

Op het eerste gezicht lijkt er weinig te zijn veranderd in de glasindustrie, maar er zijn wel degelijk trends te zien. Daarvoor moeten we flink terug in de tijd. Vroeger was er nog geen techniek om grote ruiten te produceren, dus werden kleine stukjes (gekleurd) glas bij elkaar gehouden met gesmolten lood. Tegenwoordig is geen enkele omvang een probleem.

Hoog energierendement

Opvallend is dat het glas-in-lood na al die jaren weer in opmars is. Ik krijg veel aanvragen voor restauraties, maar ook voor nieuw glas-in-lood als decoratie. Wij proberen zoveel mogelijk mee te gaan met de tijd. We blijven innoveren voor een zo hoog mogelijk energierendement. Hoe we dat doen met glas-in-lood? Dat plaatsen we tegenwoordig tussen dubbel glas. Daar gebruiken we ontspiegeld glas voor, zodat de kleuren goed te zien zijn. Als ik kijk naar de toekomst, dan zou het best kunnen dat er straks 3D-printers bestaan waarmee we lood kunnen vervangen door milieuvriendelijker printbaar materiaal.
Wie weet. Maar voorlopig blijft het maken van glas-in-lood een ambacht.
We kunnen het eenvoudigweg nog niet met computers doen.

Dit artikel is verschenen in het ondernemersmagazine Delft.business.

Voordelen van glas-in-lood-ramen

  • Vele verschillende toepassingen
  • Dubbel glas mogelijk
  • Restauratie van glas-in-lood raam
  • Vervanging van glas-in-lood raam
  • 85 jaar atelier voor glas-in-lood

Productinformatie glas-in-lood ramen

Lege toggle
Glas-en-lood-specialisten
Glas-in-lood is een specialisme. Glashandel Zantman maakt, plaatst en renoveert glas-in-lood-ramen sinds 1934. Onze glas-in-lood-specialisten werken in ons eigen glas in lood atelier in Delft, of op locatie indien nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan restauratie van kerkramen. Door de jaren heen heeft Glashandel Zantman vele kerkramen mogen isoleren.
Kan ik een eigen ontwerp glas-in-lood-raam laten maken?
Glas-in-lood kent vele toepassingen. Het is mogelijk om een eigen ontwerp glas-in-lood-raam bij ons te laten maken. Onze specialisten denken graag met u mee. Neemt u contact met ons op en we bespreken graag de vele mogelijkheden.
Reparatie van glas-in-lood ramen
Heeft u schade aan uw glas-in-lood-raam? Onze ervaren glaszetters herstellen uw raam op ambachtelijke wijze. Wilt u uw glas-in-lood-raam laten repareren, neemt u dan contact op met onze glasspecialisten. Zij helpen u graag verder.
Restauratie van glas-in-lood-ramen

Glashandel Zantman restaureert glas-in-lood-ramen sinds 1934. Het oorspronkelijke paneel wordt in oorspronkelijke staat teruggebracht door een van onze ervaren glas-in-lood-specialisten. Voorbeelden van prachtige restauratieprojecten die we hebben mogen uitvoeren zijn die van de Maria van Jesse Kerk in Delft, de Luduina Basiliek in Schiedam en de Dorpskerk in Schipluiden.

Kunnen glas-in-lood-ramen worden geïsoleerd?

Glas-in-lood-ramen kunnen worden geïsoleerd. Het is mogelijk om het glas-in-lood-raam tussen dubbel glas te plaatsen. Dit geeft de best mogelijke isolatie. Om ervoor te zorgen dat het authentieke karakter van het glas-in-lood behouden blijft, kunnen we het lood patineren. Hierdoor krijgt het lood direct zijn grijze look. Is het plaatsen van glas-in-lood-ramen tussen isolatieglas niet mogelijk? Dan kunt u ook kiezen voor het plaatsen van voorzetramen.

Voorzetramen voor glas-in-lood

Een eenvoudige manier om uw glas-in-lood ramen te isoleren is het plaatsen van een voorzetraam. Afhankelijke van uw situatie kan het raam zowel aan de binnenzijde als de buitenkant van het raam worden geplaatst. Het authentieke karakter blijft behouden. Onze specialisten adviseren u graag over de mogelijkheden.